fredag 29 oktober 2010

Vad är ljus?

Min ljus text
Man kan inte leva utan ljus. Utan ljus kan inga växter växa. De blir kalt utan solen. Jorden är den största stjärnan i hela världen. Det finns ungefär 400 miljarder stjärnor i hela värden.

Glödlampans uppfinnare är en amerikan som heter Tomas Alva Edison som levde mellan 1847-1931. I december 1879 visade Tomas Alva Edison sin första glödlampa. Det finns dynamoficklampor som laddas utan batteri. Vanliga glödlampor används främst som hembelysning.

Kärlek betyder att hjärtat blir ljust. Hjärnan kan vara ljus det betyder att man kan mycket. Vänskap betyder att man är snäll och gillar att vara med varandra.

Världens största diamant Cullnandiamanten skapades 1905 i Sydafrika. Två av världens mest kända diamanter heter Hope och Koh-I-Noor. Diamanterna  Uppfanns för över 4000 år sen i  Indien.
Solenergi finns ii södra tyskland som laddas av ljuset och det är solenergi som driver växterna. Vindkraft, vattenkraft , biobränsle , solenergi det här gör ström till oss.


Sejad 5a

1 kommentar:

  1. Hej Sejad!
    När jag läser din text så tänker jag att ljus kan betyda så mycket, att det både kan vara energi,ljus i hjärtat och ljus som reflekteras i en diamant. Snart få vi inte använda de vanliga glödlamporna mer, för de slösar för mycket energi. Alla på jorden måste sluta slösa energi. Forskarna kanske gör nya uppfinningar som gör att vi kan få billig energi ur andra ämnen än vind och vatten och biobränsle. Jag vill inte ha kärnkraft för den tycker jag är för farlig.
    Hälsningar,
    Eva

    SvaraRadera