onsdag 27 oktober 2010

Vad är ljus ?

Vad är ljus ?
Glödlampor finns i många olika former som t.e.x kron, klot, signal, glob, vriden, lykt, tub och bras. Glödlampornas uppfinnare brukar sägas vara Amerikanen Thomas Alva Edison som levde 1847-1931. I december 1879 visar Thomas Alva Edison upp sin första funktionella glödlampa.

Lödlampan är en svensk uppfinning som man uppfanns 1882 av metallarbetaren C.R.Nyberg .

Galileo Galilei lär vara den första som beskrev experiment för att mäta ljusets hastighet.

Solen är en stjärna som ligger i vårt solsystem. I mitten av solen är det 15 miljoner grader. Solen är 109 gånger större än jorden. Utan solen kan vi inte leva. Inte heller växter kan leva. Det blir mörkt och kallt.

Omar 5a

1 kommentar:

  1. Hej Omar,
    Jag ser vem du har samarbetat med! Det är bra att samarbeta. Det blir mörkt och kallt om inte solen lyser, det är sant. Om det sker ett enormt stort vulkanutbrott så kan luften bli så full av aska att det blir halvmörkt och inget ljus kan tränga igenom alla askpartiklarna. Då kyls jorden snabbt ner och temperaturen sjunker. Det hände för länge sedan med en vulkan på USA:s västkust. Och man tror att dinosaurierna dog ut när en stor meteorit träffade jorden och orsakade bränder och var så stora att luften fylldes av aska och utestängde solljuset.
    Hälsningar,
    Eva

    SvaraRadera